Waarom Elke Horloge Snob Het Over Dit Nieuwe, Trendy Deense Horloge Heeft

sponsored article

Discover the Perfect Watch for Smart Introverts & get an exclusive discount for the entire collection.

In de horloge industrie zul je altijd deze twee types vinden. Aan de ene kant heb je de ”liefhebbers”, die graag nonchalant hun mooie horloges dragen en hun passie met anderen delen…

… aan de andere kant heb je de ”snobs”, die zo gepassioneerd zijn over horlogemakers dat ze het bijna als een heilige religie behandelen. Voor hen zijn horloges veel meer dan louter voorwerpen waarmee we tegenover onze collega’s kunnen pronken tijdens de koffiepauze; het zijn heilige kunstwerken die het grootste respect verdienen.

Mocht je zelf een ”horloge snob” kennen, dan weet je waarschijnlijk hoe irritant het soms kan zijn… Ze zullen je vertellen dat quartz bewegingen ”geen echte horlogerie” zijn, dat alleen horloges van Zwitsere makelij meesterlijk vakmanschap kunnen vertonen… en dat alles onder de €1000 de moeite van het bekijken niet waard is! Simpel gezegd; ze hebben er een handje van hun smaak aan anderen op te dringen.

Maar hoewel deze snobs vaak pretentieus of zelfs arrogant overkomen is er één ding waar we niet omheen kunnen: ze weten hoe ze horloges van uitzonderlijke kwaliteit moeten kiezen. En het belangrijkste is waarschijnlijk hun gave om ”verborgen juweeltjes” te spotten voordat ze iconische horloges worden die iedereen wilt hebben.

De nu iconische Rolex Submariner was bijvoorbeeld ooit een 150 euros, onopvallend horloge dat voornamelijk werd gebruikt door diepzeeduikers toen hij voor het eerst werd uitgebracht… Vandaag de dag is de vraag naar de Submariner zo ongelooflijk hoog dat mensen bereid zijn tot 4 jaar op een wachtlijst te staan voor de uiteindelijke eer dit legendarische stuk vakmanschap te dragen. De meest exclusieve modellen worden nu verkocht voor tienduizende euros…

Wat is er precies gebeurd? Simpel;de elitaire kringen van horloge snobs en fijnproevers die het potentiel van dit uurwerk voor een ieder ander doorhadden brachten het aan de aandacht…

Op dezelfde manier hebben veel horlogeliefhebbers het over een nieuw, intrigerend horlogemodel uit Denemarken dat momenteel de horlogewereld op zijn kop zet.

Maar hier wordt het interessant: in tegenstelling to veel horloges die door ”snobs” en verzamelaars worden gekoesterd is dit horloge niet van Zwitserse makelij (het is Deens), maakt het geen gebruik van een mechanisch uurwerk, en kost het een stuk minder dan €1.000…

Waarom heeft dan in hemelsnaam elke horloge snob in het Westen het erover? Wat kan er zo bijzonder zijn aan dit Deense uurwerk dat zelfs hardcore horlogepuristen bereid zijn hun geloften aan de ”Zwitsere Heilige Drie-Eenheid” te breken?

IIn dit artikel interviewen we verschillende horlogeverzamelaars om te proberen te begrijpen waarom dit Scandinavische horloge zo ontzettend populair aan het worden is in horloge elite-kringen. Deze specialisten, die om professionele redenen anoniem wensen te blijven, hebben allen een horlogecollectie variërend van 11 tot 37 modellen. Zij hebben ook hun belangstelling getoond voor dit nieuwe horloge uit Denemarken.

(ATTENTION: We have an exclusive discount for our readers. Read on & get a 10% Exclusive Discount for the entire range of the perfect watch for smart introverts today.)

Hoe Heet Hij En Waarom Is Hij Zo Populair?

Het horloge in kwestie heet de ”Philosopher” van de Deense horlogemaker Nordgreen. Dit slanke, minimalistische uurwerk heeft de laatste tijd veel aandacht getrokken onder horlogespecialisten voor verschillende redenen.

Allereerst is het horloge ontworpen door Jakob Wagner – een veelgeprezen Deense ontwerper die een vaste kunstcollectie heeft in het MoMa in New York City. Wagner verwierf een reputatie van wereldklasse door collecties te ontwerpen voor Bang & Olufsen, Hay, en Capellini. Hij is ook nog es vijfvoudig winnaar van de IF Product Design Award en Designer van het Jaar.

En in de horlogewereld wekken samenwerkingen met ontwerpers en kunstenaars vaak grote belangstelling bij horlogeverzamelaars. Zoals een door ons geînterviewde 42-jarige Duitse horlogeverzamelaar verklaarde:

”Horloges die uit zo’n samenwerking met kunstenaars voortkomen zijn meestal erg gewild bij verzamelaars, niet alleen vanwege hun unieke esthetische aantrekkingskracht, maar ook omdat de naam van de kunstenaar zelf veel waarde aan het horloge kan toevoegen, legt hij uit.

“Zo is Hublot onlangs een samenwerking aangegaan met één van ‘s werelds hotste hedendaagse Franse kunstenaars, Richard Orlinski, om zijn kenmerkende Classic Fusion Aerofusion Chronograph-collectie opnieuw vorm te geven. Deze gelimiteerde serie werd voor het eerst uitgegeven in 2018 en wordt nu al als een klassieker bestempeld onder verzamelaars.”

”Als je een superheldenfan bent heb je misschien ook gehoord van het Audemars Piguet Royal Oak ‘Black Panther’ horloge. Dit is een extreem gelimiteerde editie gemaakt door AP in samenwerking met Marvel. De belangstelling voor dit uurwerk was werkelijk ongeëvenaard, met één uniek model dat tijdens het lanceringsevenement van deze editie voor 5.2 miljoen dollar werd verkocht!” Zegt hij met een glimlach.

”Op dezelfde manier denk ik dat de reden waarom zoveel horlogeverzamelaars de Philosopher van Nordgreen graag aan hun collectie toe willen voegen te maken heeft met het artistieke aura van zijn befaamde ontwerper, Jakob Wagner. Mensen willen niet alleen een horloge hebben, ze willen een kunstwerk bezitten, dat gemaakt is door grootse kunstenaars.”

Het lijkt er dus op dat het succes van de Philsopher gedeeltelijk kan worden verklaard door de ”merknaam” van zijn ontwerper. Maar hoe zit het met de kwaliteit van het horloge zelf?

Waarom Experts Zo Verbaasd Zijn Over De Kwaliteit Van Het Vakmanschap Van De Philosopher

De tweede belangrijke reden waaorm de Philosopher van Nordgreen zoveel horlogeverzamelaars – inclusief horloge ”snobs” – weet te trekken is de opmerkelijke kwaliteit van het vakmanschap. Deze is naar verluidt ”ongeëvenaard” voor een horloge onder het $1.000 prijskaartje.

En als we dit horloge van dichtbij bekijken wordt algauw duidelijk waarom… Ten eerste is het op een werkelijk unieke manier ontworpen, door gebruik te maken van een asymmetrische secondewijzer die de vorm heeft van een mes dat door de minuten en uren van de dag snijdt. Volgens hoofdontwerper Jakob Wagner dient deze unieke vorm als een metafoor voor hoe wij voortdurenf ”door de tijd snijden”.

Het tweede wat opvalt is de aandacht voor detail bij de Philosopher die ”veruit superieur is aan elk horloge in deze prijsklasse” – aldus een Londense zakenbankier die welgeteld 28 horloges in zijn collectie heeft.

”Normaal gesproken ben ik geen grote fan van Scandinavische horloges, maar dit horloge had me direct in zijn greep. Elk van zijn details heeft een unieke signatuur. De kast is bijvoorbeeld kegelvormig, wat betekent dat de onderkant breder is dan de bovenkant. Deze atypische vorm geeft een visueel aangenaam gevoel van diepte en reliëf, dat doet denken aan sommige van de beste Omega-modellen.”

”De kroon van dit horloge springt er ook duidelijk uit: spits toelopend met schuine kanten aan het uiteinde voor betere grip, en in het midden gegraveerd met het logo van de horlogemaker – een high-end kenmerk dat je eigenlijk vooral ziet bij duurdere, luxe horloges,” legt hij uit.

”Tot slot was ik ook erg onder de indruk van de achterkant van de kast, die een met laser geprint zandloper design laat zien. Als we naar de zandloper kijken zien we dat de bovenkant gevuld is met een soort zandtextuur, alsof het horloge ons er op subtiele wijze aan herinnert dat ons hele leven nog voor ons ligt… Het zijn dit soort obessieve details die het verschil maken tussen gewone horloges en horloges die een plaats verdienen in elke respectabele collectie.”

Het ''Groenste'' Horloge Op De Markt?

Tenslotte lijkt de Philosopher bij uitstek gemaakt voor verzamalaars die geïnteresseerd zijn in de aanschaf van zogenaamde ”duurzame horloges”: horloges die milieuvriendelijker zijn dan traditionele modellen.

”Veel mensen die ik ken die serieus met horloges bezig zijn, proberen ten minste één ”duurzaam horloge” van goede kwaliteit aan hun collectie toe te voegen. En het is niet alleen een kwestie van trends of mode. Ik denk dat steeds meer mensen, vooral jongere generaties, echt een positieve impact willen hebben op onze planeet en tegelijkertijd hun gevoel voor stijl willen verbeteren,” vertelde deze 53-jarige Oostenrijkse horlogeliefhebber aan Supreme Five.

Volgens de laatste Deloitte Swiss Watch Industry Study overweegt 60% van de klanten nu duurzaamheidsaspecten bij het kopen van een horloge, en is 71% van de millenials op zoek naar duurzame horlogekenmerken.

”Het probleem is: voor ervaren verzamelaars is het echt moeilijk om goed gemaakte duurzame horloges te vinden. Veel ”groene merken” zetten alles op duurzame materialen en ESG-marketing, wat ten koste gaat van het vakmanschap. Per slot van rekening zal het geen enkele echte horlogespecialist interesseren of je horloge is gemaakt van etnisch ingekochte witte bamboe uit Bangladesh als je geen kwaliteit kunt leveren…”, legt hij uit. 

”Aan de andere kant heeft Nordgreen geweldig werk geleverd met de Philosopher. Hij is zo duurzaam als maar zijn kan en de precisie van het vakmanschap overtreft ruimschoots wat je bij de meeste ”duurzame” horloges ziet. Het is waarschijnlijk één van de best gemaakte duurzame horloges die er is, en daarom is het in mijn ogen ook zo populair onder verzamelaars zoals wij.”

Om dat verder te onderzoeken hebben we op de website van Nordgreen gekeken hoe duurzaam hun horloges werkelijk zijn. Op basis van onze onafhankelijke review scoren ze inderdaad hoog op duurzaamheid.

Ten eerste gebruikt Nordgreen alleen FSC-gecertificeerd karton voor de verpakking, hergebruiken ze ten minste 99% van de oplosmiddelen in de productie om afval te minimaliseren, en compenseren ze de CO2-voetafdruk van het kantoor volledig.

Ten tweede gebruikt het bedrijf alleen recyclbare materialen. De kast is volledig gemaakt van premium, 100% recyclebaar 316L roestvrij staal. En het wordt geleverd met een hoge kwaliteit, Greenguard-gecertificeerd, veganistisch leren bandje die geen organische verontreigende stoffen en geen giftige bijproducten bevat. 

Ten slot is het bedrijf uiterst transparant over zijn duurzaamheidsbeloften, met de lancering van hun Giving Back Program: een liefdadigheidsinstelling die verschillende partnerships heeft opgezet met drie toonaangevende NGO’s in de gezondheids’-, onderwijs- en milieusector.

Voor elk Nordgreen horloge dat wordt gekocht kunnen klanten twee maanden schoon water geven aan een persoon in de Centraal-Afrikaanse Republiek, een maand onderwijs aan een kind in India, of 200 vierkante meter regenwoud van Latijns-Amerika behouden.

Wie een Nordgreen horloge koopt krijgt niet enkel een mooi stukje vakmanschap: je hebt ook een positieve en meetbare invloed op de wereld. Het is momenteel één van de weinige horlogemerken die dergelijke duurzame initiatieven aanbiedt.

Over het algemeen blijken veel dragers van de Philosopher zijn superieure kwaliteit, elegante look en uitzonderlijke prijs-kwaliteitsverhouding te bevestigen. Het bedrijf Nordgreen heeft een score van 4,8 op 5 op Trustpilot, gebaseerd op meer dan 3.000 beoordelingen.

Don't forget to use 10% exclusive discount code SUPREME10 on Nordgreen

They are also offering a free vegan strap & eco tote bag with every order.